Malla vid 10 månaders ålder. Bilden tagen av Mallas favorit, "farmor" Annie.

När det regnar mycket ute då får Malla ta på sig sin fina regnoverall.

Svensk och Dansk utställningschampion Bonebreakers Calza Di Lana kallas Malla, här på Öland sommaren 2015. Malla har HD - B och är ögonlyst mars 2019 - UA. Hon har gjort ett mycket bra BPH - Beteende och personlighet på hund.
född 2014-04-16
fader: Multich Cisco årest vinstrikaste lagotto i Sverige 2013, 2014, 2015 och 2016. Ägare: Annie Ahlberg, Tyresö
moder: SE U CH /DK U CH SE V-2013 RLDN, RLDF Bonebreakers Sorellina

Vem är Malla?

Pappa Cisco och Malla tillsammans i mars 2015.
Foto: Annie Ahlberg

Malla var den av de 5 valparna som jag tidigt valde ut att hon skulle få stanna kvar hos mig och sin mamma Soya. Något med den här lilla söta och energiska valpen med sina vita sockor på framtassarn.a tilltalade mig tidigt.

Det har visat sig att mitt val passade oss perfekt! Malla är en mycket positiv och levnadsglad lite lagottik med massor av livslust, mod och nyfikenhet. Hon är lätt att tycka om.

Malla blir 3 år i april 2017, och om allt går som jag planerar ska hon få sin första valpkull då Eftersom Malla är utbildad Terapi- och Skolhund och arbetar i stort sett varje dag med mig på min skola så kommer det att bli många elever som blir ledsna att hon inter kommer finnas på skolan en del i vår, men efter valparna så kommer hon att börja arbeta med mig igen.

Hon kan en massa konster och hon älskar att lära sig nya saker. Hon försöker verkligen förstå vad jag vill att hon ska göra. När hon haft sin valpkull ska vi börja tävla Rallylydnand igen, vilket hon tävlade i första gången sommaren 2016 med ett godkänt resultat. Jag har även planer att försöka träna mer lydnad med henne och även lite viltspår om jag hinner och  orkar.

När det gäller hundutställningar har Malla tävlat sedan hon var ca 5 månader, och blivit Bäst i rasenvalp många gånger.  Hon var bara 6 månader när hon och jag åkte tåg till My Dog i Göteborg och hon tävlade två dagar och bodde på hotell utan det minsta problem. Att åka X2000 med egen plats tyckte hon var spännande och kul. När jag gick och handlade i restaurangvagnen låg hon snällt kvar på sin plats tryggt och lugnt och väntade. Så klart belönades hon med godis då jag kom tillbaka och fick mycket beröm.

Hon är också väldigt duktig att åka långt i bilen, ligger alltid i sin egen bur och säger inte ett pip.

Sommaren 2016 blev riktigt bra för Malla. Hon tog flera Certifikat på bara en månad och fick titlarna Svensk och Dansk utställningchampion. Till hjälp att visa henne hade jag min vän Martin Nillson som gjorde ett storatat jobb med att få Malla att flyta fram i ringarna och plocka rosetter.  Just nu ligger vi lite lågt med hundutställningarna men det blir fler inom något år.

I våras gjorde jag en mentalbeskrivning som heter BPH - beteende, personlighet på hund, och Malla fick väldigt bra resultat. Ni kan se hennes BPH underlag på min sida om BPH.  Även Mallas mamma Soya har fjort BPH, vilkety jag tycker ätr en självklarhet på hundar som ska gå i avel.

Malla är höftledsröntgad med resultat B vilket är bra och ögonlyst hösten 2016 utan någon anmärkning. Hon är inte bärare av BFJE genen heller. Vill ni läsa mer om Mallas officiella resultat så slå på hennes namn på www.skk.se/hunddata  så finns det där.

 Mallas smeknamn är Balla- Malla då hon är en glad tik som man ofta får skratta åt, och tillsammans med. Hennes påhittighet finner inga gränser.

Hon älskar människor och andra hundar, men jag tycker inte hon behöver hälsa på allt och alla så vi tränar på "offknappen" också .

Hon kan vara ensam hemma, både utan matte och sin mamma, och hon har nästan inte förstört någonting hemma. Ja, kanske någon blyertspenna som hamnat på golvet, men det är allt.

Matte har också förstått att Malla har en synnerligen god näsa för sök så vi gömmer godis och gör små övningar där hon får använda sin fina näsa nästan varje dag.

Malla har ända sedan hon var liten haft förmånen att få umgås med sin pappa Cisco, och till och med bott några dagar med honom ibland. De gillar verkligen varandra, och när de träffas är de så barnsliga, då ska det brottas och rullas tillsammans och det går inte att ta miste på deras glädje att de gillar varandra.

Även Ciscos matte och husse hör till de som Malla tycker mest om i hela världen, och när hon träffas "farmor" och "farfar" går hon nästan "bananas" som vi brukar säga. Då är hon otroligt intensiv i ca 40 - 60 sekunder, och sen är hon helt vanlig och lugn igen.

Något av det bästa Malla vet är att få ett stort märgben att ligga och knapra på, då jobbar hon i flera timmar med det. Sedan älskar hon när vi tränar konster och trick inom- och utomhus och till slut älskar hon att få följa med till skolan och jobba med eleverna. Hon har sina klara favoriter, men hon är så klart snälla mit alla.

Hon sover i sin korg på nätterna och skulle aldirg väcka mig om det inte är så att hon är dålig i magen eller akut utebesök som ska till. 

Malla älskar att vara lös och få springa långa turer i skolgen, och får hon nys på en och annan hare kan det hända att hon jagar lite, men bläser jag i vissepipan kommer hon som ett skott.

Hon älskar att vi bor här på Öland numer,  och hon skulle aldrig säga nej till ett bad i havet. Det är lycka!

Nu ser vi fram emot våren 2019 och allt som kommer att hända för oss här.

 

Och det här är Soya - Champion Bonebreakers Sorellina

Soya föddes hemma i mitt sovrum i juni 2010. Hon var en av 5 syskon, och jag bestämde mig ganska tidigt att henne ville jag ha kvar. Det var två tikar i kullen att välja på. Mamma till Soya är min egenuppfödda Champion B Tenerezza som kallas för Grynet och numer bor i Småland, och är en mycket älskad familjemedlem hos Märit och Jörgen. Ibland måste man göra om i sitt liv, och att lämna Grynet vidare var ett svårt beslut, men kunde inte valt bättre nya ägare. De är numer även nära vänner till oss. Soyas pappa Loffe  är en snäll vit och orange hane på 9,5 år som bor hos min vän Martins svärföräldrar och lever ett lugnt och gott liv i Skåne.  Loffe är en snäll och mild hane och hans syster Thyra finns kvar i Martins familj i Skåne, då han födde upp kulle de fanns i.

Soya fyller 7 år sommaren 2017 och är en lagottodam som älskar långa promenader där hon får gå fri. Är måttligt intresserad av andra hundar,  men älskar människor och speciellt om de kan sitta och klappa henne. När de slutar skäller on gärna till, och det kan skrämma folk, men det är bara för att hon vill att de ska fortsätta klappa.

Ett annat stort intresse Soya har är mat! Hon gör vad som helst för mat och godis. Hon äter ofta och lite då hon haft magkatarr några gånger, och då blir hon väldigt nedstämd. Nu är hon kanske lite rundare än hon ska vara, men hellre det och en pigg och glad hund. 

Soya har tävlat framgångsrikt i utställningsringarna sedan hon var ung, men började nog vinna som mest efter att hon vuxit i sin kropp vid två års ålder. Hon kan numer titulera sig Inernationell och Nordisk champion C:I:B, och Svensk Vinnare 2013. Hon har åkt tåg och båt runt om i norden och tävlat med fina resultat, och alltid skött sig perfekt. 

För ca 3 år sedan började vi också tävla Rallylydnand, och där gick hon raskt fram. Klarade Rally nybörjarklass med tre godkända resultat på tre starter och fick titlen RLDN. Sedan tog vi raskt fortsättningsklass med godkänt på tre starter och då blev hon RLDF, men sen fick hon sin valpkull med Malla och hennes syskon, och då kom vi liksom av oss.

Har nu bestämt att Soya får vara lite rund och att hon inte behöver tävla så mycket mer på utställningar förrän hon blir veteran om 1,5 år. Det är inga titlar att vinna i utställningsringarna och rallyn blir lite svårt nu om Malla ska ha en valpkull. 

Soya har haft en valpkull, och kommer inte att ha någon mer kull.

Men konster och trick gillar även Soya, och så gott som varje dag kör vi lite olika saker de kan eller lär in nya saker. Hjärngympa är bra, och då kan man tjäna in godis vet Soya. 

Även Soya är med i skolan på daganra och myser med elever, men hon är ännu inte färdigutbildad. Hon har gått ca halva sin utbildning, som vi bröt på grund av magproblemen.Många av eleverna tycker Soya är mysigast, då hon ju är betydligt lugnare än yrvädret Malla. Är man lite hundrädd är det Soya man tar till sig först.

Soya har sina speciella kompisar, och två hon verkligen gillar är sin bror Ralf och hans sambo DiDi. När hon träffar dem skriker hon av lycka och lyder inte sin matte alls. Hon har varit hos dem lite då och då sen hon och Ralf växte upp i valplådan. Didi är en klar favorit,  men Didi tycker att Soya mest är jobbig tror jag när hon larvar runt på marken och kryper och slickar Didi i mungiporna. 

Malla och Soya leker en hel del tillsammans då de busar och brottas, och det tycker båda är kul. Soya är också duktig på att hitta trattkantareller när det är sässong för dem i skogarna.

Soya är duktig på att vara ensam, gillar att bo på hotell och är väldigt duktig på att åka tyst och snällt i bilen liggandes i sin bur. Bara man får vara med!

 

En lycklig Soya på promenad på Öland.
-Kom matte, här ska vi gå!

Soya i somras 2016

En konst - Håll på knapp!

Utkardad Soya väntar på bad.

Soya i Helsingfors dec 2013 därt hon blev Finsk utstäl

Soya 2012 . hon älskar att bada.