Så har upplever jag lagotto.

Här nedan kan du läsa en text med mina tankar om lagotto, hur de är och hur jag upplever rasen.  

Vad som påverkar hur en hund blir som vuxen är så klart både arv och miljö, och det finns inga exakta svar eller påstående som måste vara de rätta. Hoppas du finner möje i att ta del av mina tankar. 

Vänligen

Karin, lagottoälskare, uppfödare av rasen och mångårig hundfrisör med lagotto som specialité.

 

 Mina tankar om lagotto romagnolo.

 Här skriver jag mina tankar om hur jag ser på rasen i stort. Då marknaden aldrig verkar få nog av lagotto, finns det självklart hundar som är på en massa olika vis, på gott och ont.

Då jag arbetar som hundfrisör med rasen sedan år 2000 och har kurser för nyblivna lagottoägare, är aktiv uppfödare och utställare av rasen på hundutställningar runt om i landet, anser jag mig ha en bra bild av hur jag ser på min favoritras.

Man ska inte glömma att hund och ägare kanske inte alltid passar ihop eller förstår varandra. Att bygga på relationen med sin hund är ett arbete som börjar den dag man får hem sin lilla valp, och sedan pågår i stort sett hela livet som man har tillsammans med hunden.

Om man lägger ett ordentligt jobb på att bygga en trygg och tydlig relation med sin hund under de första 2-3 åren, kan man sedan glida vidare på den grunden i ytterligare 10-12 år, men relation och lärande måste hållas levande, så det får man jobba på hela tiden.

Man kan lära gamla hundar att sitta om man gör det på rätt sätt!

 

Hur ska lagotto vara?

 I rasstandarden står att lagotton skall vara trogen sin ägare, nyfiken och entusiastisk. 

Mina hundar tycker om i stort sett alla människor, och tror att alla älskar dem. Problemet hos oss är att de vill hälsa på alla som säger ”Hej” till mig, De tror att nu är det fritt fram att kasta sig fram och hälsa, men tyvärr får de inte det utan mitt medgivande. Tydligt ledarskap ger trygga hundar.

 

Men det är ju egentligen ett ”lyxproblem” att ha för glada och framåt hundar. Det finns en del lagotto som inte tar kontakt med främmande eller nya personer. Ägarna har hört att så ska lagotton vara, så de försöker inte hjälpa sin hund att kunna klara av dessa situationer.

 En del ägare till lagotto tycker det är behagligt att hunden inte lämnar deras sida och hälsar på andra hundar eller människor, men i vårt samhälle mår de hundar bäst som lugnt kan vistas på de flesta platser utan att vara ängsliga eller rädda. Försiktiga lagotto behöver tidigt hjälp med tydlig vägledning, trygghet och stöttning i mötet med andra människor och hundar. Vårt samhälle bygger på att hundar ska kunna fungera ihop med andra individer.

 

 Vad ska man tänka på för att få en trygg lagotto?

  Lagotton är ofta känslig för vissa ljud och har ett långt ”kom ihåg” när det gäller negativa händelser. Det har bland annat mentalbeskrivningen BPH (beteende, personlighet på hund) visat, och även att många undviker kontakt med främmande personer.

Oftast är hundarna glada i sin hemmiljö och med sin ägare, men om de utsätts för plötsliga omställningar, främmande personer så som hantverkare, eller utsätts för vad hunden upplever som ett tvång kan de reagera negativt. Oftast går detta negativa att träna bort hos hunden om man börjar i tidig ålder och får bra stöttning och hjälp.

 Veterinärkåren och hundfrisörer tycker oftast att lagotton är svår, då den inte vill låta sig hanteras för att få sprutor, klippa klor och päls, eller rensa bort hår som växer i hörselgången.

Nya rön talar dock för att man inte behöver plocka hår i öronen på sin lagotto så ofta. Lukta och titta är ofta det som räcker till vardags. Jag själv är numer mycket restriktiv med att dra hår i öronen på mina hundar. Om hunden får besvär med sina öron kan också bero om den har en smal eller vid hörselgång.

 

 Alldeles för många lagotto är ovana vid hantering och biter ifrån sig i rädsla eller av ovana att underkasta sig, när man ska klippa tassar eller i ansiktet. Allt detta beror på för lite hantering från början. Hundar är vanedjur och lär sig fort om det lärs in tidigt, positivt och tydligt. Hunden blir trygg av att matte/husse bestämmer åt hunden vad som ska göras, sen blir det beröm och belöning. Man klipper ju uppe på pälsen så det känns ingenting, och är man född med klor som växer måste hunden lära sig att klorna ska klippas.

 

En tidig hantering av valparna där man vänjer dem vid att ägaren får titta i öron, karda i skägg och mustascher, ta i tassar samt reda ut tovor är oerhört viktigt och kan inte nog påtalas av uppfödarna. Tyvärr finns det en brist här!

 

 Måste lagottons päls skötas mellan klippningarna?

  Det är mer pälsvård på en lagotto än vad som står i böckerna. Det står även i rasstandarden att gammal ull skall avlägsnas kontinuerligt, och hur gör man det om man inte får använda några verktyg i pälsen???

Man måste använda tovskär, bred kam, sax och karda emellanåt, för att hålla sin hund och dess päls i god form.

Det är bra att gå en kurs och få lära sig hur man sköter sin lagotto till vardags, så blir livet för både ägare och hund behagligare

 Gammal ull kliar och tovar och kan ge upphov till fukteksem och klåda. Att hundarna ständigt vill rulla sig ute på snö, gräsmattor mm kan vara ett tecken på att ullen ska bort, men det kan också vara ett tecken på välbehag.

Under alla årstider är det bättre med en kort luftig päls än en stor ihoptovad päls för hunden, om man inte får sköta pälsen för sin hund.

 

Gillar lagotto andra hundar?

I förhållandet till andra hundar ska lagotton vara snäll, lekfull och nyfiken. I Italiens har ”tryffelgubbarna” hundarna med sig upp bland bergen och kullarna, och om en hund startar bråk med andra hundar  vill de inte ha den hunden kvar. Lagotton skall vara en mjuk och vänlig hund, men med arbetslust och nyfikenhet för nya saker.

 Lagotton lär snabbt, men är ingen perfektionist.

 

Ni som träffat lagotto, känner ni igen det här?

 Lagotton vill väldigt gärna bära saker i munnen när man kommer hem, eller om de gör fynd ute.

 Leker gärna med andra hundar och använder sina tassar och framben mycket i närkontakt.

De gillar också att låta (prata) när de har kul.

 Går gärna ned i vattensamlingar och diken, och oftast gillar den att bada i havet.

 Är snabb vid lek, och vill gärna ligga först och bli jagad av andra hundar.

 Den äter allt den får tag i, från cigarettfimpar till bajs.

Att smaka på allt är att lära sig vad som finns i livet!

 

 Hur blir tillvaron med hunden lättare?

 En valpkurs bör alla lagottoägare gå, men sedan ska man ta det lite lugnt med ”kursandet.”  Ofta går ägarna för många kurser för tidigt och för snabbt i hundens liv, och då stannar inte mycket kvar av lärandet hos hunden. Enligt mig är lagotton sent mentalt mogen. Har träffat ett antal stressade lagotto, just på grund av för mycket aktivering. Låt hunden lära sig några saker åt gången, och se till att det sitter kvar.

Säger jag ”sitt” i lugn ton till min hund, ska den sätta sig ned, vare sig den är framför, bakom mig eller vid min sida. Jag använder också tecken för att förstärka mina olika ord för mina hundar, och den ska även kunna sätta sig om jag bara visar vårt tecken.

 

Många unga lagottohanar kastreras för att bli lugnare och mindre vilda. Kastrering är inte lösningen på problemet med en vild och stressad hund, där bör man jobba på relationen och ta hjälp av ett proffs om det behövs!

 

 Vad passar min hund till?

 Med en vuxen lagotto kan man göra det mesta. Rallylydnad passar mycket bra för raser. Vi har även ett antal viltspårschampions, och antalet godkända hundar med championtitlar ökar snabbt. Hundarna älskar att spåra och arbeta med sin näsa, och blir mycket trötta och nöjda av det. Den nya hundsporten Nosework vinner snabbt framfart i rasen då näsan är det viktigaste i denna sportgren.

Lydnad och freestyle passar lagotto också bra till, men jag tycker man ska vänta tills hunden är ca 2 år innan man på allvar startar med de sistnämnda grenarna.

Konster och trick lite då och då är alltid bra, och ger hunden viktiga uppgifter i sin vardag.

 

En hund som gillar att vara nära.

 

 Lagotton mår bra av sällskap och vill gärna vara med sin ägare överallt, då blir de lugna och lätta att ha att göra med. Idag vistas väldigt många lagotto på hunddagis, på gott och ont. Varför, ja alla hundar passar kanske inte för dagis, medans andra lätt flyter in i miljön. Det finns också olika bra hunddagis, så svaret är inte helt enkelt.

Ju mer hunden är med sin ägare, ju bättre förstår de varandra och ”växer” ihop

 Samspelet ägare – hund, är oerhört viktigt för en fungerande vardag.

 

"För söt för sitt eget bästa!"

 Bra replik om rasen som jag hörde här om dagen.

Lagotton är en ras som är lite missförstådd! Lagotton hamnar ibland hos ”fel” ägare på grund av sitt ”nallelika utseende”. Tyvärr behandlas de allt för ofta som barn. Man tolkar och ger hunden otydligt ledning, och det ger ofta en otrygg hund! Om man köpt en lite vek eller ängslig lagotto har den mycket svårt att klara av sin tillvaro utan tydligt stöd och ledning från sin ägare.

Ingen hund klarar av att styra och vakta för sina ägare. Det blir aldrig helt trygga och lyckliga hundar. Det finns mer kraft och vilja i dessa hundar, speciellt hos hanhundarna, än vad många tror.

Att välja sina valpköpare är en rätt och ett stort ansvar man har som uppfödare anser jag. Det blir fel ändå ibland, och kan man då hjälpa till att lösa problemet på bästa sätt för ägare och hund känns det gott.

Lagotto som ras är inte heller en allergivänlig hund den ofta framställs som, utan det kan skifta från individ till individ hur allergen hunden är. Har hjälpt ett antal familjer genom mitt arbete som hundfrisör, med hjälp att omplacera hund där allergi visat sig bero på deras älskade hund.

 Jag brukar säga att lagotton är tre hundar i en: Goldens vänlighet, pudelns smarthet och terrierns envishet. Det är lite att bita i om man tänker efter.!!!

Det finns över 6500 lagotto registrerade i Sverige idag.

När jag köpte min första lagotto 1998 fanns det 32 registrerade hundar av rasen.

Rasens popularitet är enorm och marknaden verkar svår att mätta med lagotto- eller ”lagomhunden” som jag kallar den.

 En bra lagotto är en fantastiskt härlig allroundhund som passar dagens familjer. Men man ska själv sätta sin prägel på hunden de 2 första åren och ha en tydlig och trygg ledning som bygger på massor av samarbete med hunden.

 

 Mina viktigaste regler för ett bra liv med lagotto!

 Vardagslydnad tränar man inte, det lever man!

Trygghet – samarbete och bestämmande. Precis i den ordningen, säger etologen Kent Svartbergh och det är absolut sant.

En rolig och uppfinningsrik ägare får en lugn och trygg hund.

 Det finns inga hopplösa mattar eller hussar, det finns inte heller en massa problemhundar. Det är i kommunikationen mellan ägaren och hunden missförstånd uppstår, och det skapar problem och med rätt hjälp kan det mesta göras bättre.

 Din hund har inte valt dig, du har valt den!

 1.Tänk på att när din hund INTE gör som du vill, är det du som varit för otydlig med att förmedla vad du vill att hunden ska göra. Gör om och gör rätt!

 Hunden gör aldrig fel i sina egna ögon, utan i våra ögon – tänkvärt.

 2.  Träna samma moment ofta och lite, lägg inte in för många nya saker hela tiden,

 3. Gå en kurs i taget, och låt hunden och du själv få smälta det ni just lärt er.

 4.Tänk på att inte använda ordet NEJ så ofta, ersätt det med egna ord för felsteg, och led hunden rätt.

 5.Att forma sin hund till en bra familjemedlem tar minst två år. Jobba hårt i 2 år och glid i 10 brukar jag säga.

 

Hoppas du kan ha användning för mina synpunkter.

 Jag klipper mellan 6 -15 lagotto varje vecka och  har kurser för lagottoägare så jag träffar många, många olika hundar av vår ras och har gjort under ca 20 år nu.

 Karin