Skötselråd till dig som köpt en lagotto

För att se rastypisk ut måste pälsen skötas om varje vecka. Här är fina Tore- Bonebreakers Mediatore

Råd till dig som köpt en Lagotto Romagnolo.

Hur du sköter pälsen på din hund till vardags på bästa sätt                                                                

 De här råden vänder sig till dig som köpt en Lagotto Romagnolo, och inte vill ha den nedrakad totalt när du lämnar in den till oss hundfrisörer.

Många blir besvikna och chockade när de ska hämta ut sin hund för att den blivit så nedklippt och inte alls ser ut som den nalleliknande hund de ser på bilder av lagotto romagnolo. Men för att kunna ha dem sådana måste man göra en del pälsvård hemma varje vecka, ja egentligen behöver man gå igenom sin hund med fingrarna och känna om något fastnat i hundens päls så gott som varje dag.

På varje ställe det fastnat ett frö eller något skräp i botten av hundens päls ned mot huden börjar det bildas en tova. Om man inte gör något åt det hela bildas det tovor – kompakta bollar av hopbakad underull, och om man inte håller efter dem ökar de i omfång. Efter några veckor kan det vara svårt att få reda ut pälsen och då är nedåtsprialen mot att behöva raka av hundens päls redan på gång.

 

 Lagotton, en hund med päls eller en pälshund?

För mig är lagotton absolut en pälshund – en hund som kräver kontinuerlig skötsel av sin päls för att både se rastypisk ut och framför allt må bra!

Som aktiv och framgångsrik uppfödare av rasen sedan år 2000, och hundfrisör till yrket sedan drygt 50 år, och de senaste 20 åren främst som hundfrisör av lagotto, vill jag skriva några rader om hur vår ras ska hanteras pälsmässigt.

 Jag klipper ca 5-10 lagotto per vecka på min hundsalong och blir ständigt påmind om hur många stackars lagotto som går omkring som stora tovpaket. Varje vecka kommer det hundar med pälsar där man inte kan känna hundens hud någonstans på hela hunden för att pälsen på grund av bristande skötsel bakat ihop sig totalt! Hela pälsen är som en hoptovad fårpäls.

Dessa tovpälsar ska man inte ge sig på att tova ut då det är omöjligt och näst intill tortyr för hunden. När dessa stackars hundar har befriats från sitt tjocka täcke av tovig och smutsig päls med hjälp av en klippmaskin som klippt under den kompakta tovig pälsen, kan man se på det som släppt hur pälsfibrerna har gripit tag i varandra och ser ut som en ulltovad fäll. Man kan inte med all sin handstyrka dra isär detta paket av tovig päls. Här får man som ägare ta sitt ansvar och börja om från början med att sköta sin hund. 

Det största ansvaret på hur kommande lagottoägare kommer att kunna sköta sina hundars pälsar ligger hos oss uppfödare. Vi måste upplysa de nya lagottoägarna om att hundarna ska hanteras på bord från att de är mycket små och få pälsvård varje vecka.

Kan man som uppfödare själv inte hjälpa sina valpköpare med pälsvården, bör man ge dem tips om en hundfrisör på deras hemort, och betona vikten av att hundens päls ska skötas från början när valpen kommer till sitt nya hem.

Numera utbildar jag ett stort antal hundfrisörer runt om i vårt land i hur man klipper lagotto både till vardags och inför utställning så det ska kunna gå att lämna in våran ras hos de flesta hundfrisörer.

Hur ska vi sköta vår hund från början?                     

Lagotton måste klippas var 8-10 vecka för att kunna må gott. Det finns hundar i vår ras som ställts ut på hundutställningar ut under många år, och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls. Finns det tovor, kardborrar mm?

 Gå igenom pälsen med fingrarna. Dela på tovor bakom öron, i ljumskar, armhålor, precis som när du river ett tyg, utifrån och in, då frigörs ullen i botten. Ta fram tovskäret, som ska användas som en kam och ligga helt i pälsen med vassa sidan utåt när man använder det. Det ska inte göra ont - då gör du fel. Lagotton tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskar, armhålor, runt könsdelarna och under öronen. Det är för att där blir det fuktigt och varm och hårstrånas fibrer gnids mot varandra, precis som när man tovar med ull.

Det står i rasstandadrden att gammal ull ska avlägsnas kontinuerligt, hur gör man det utan att använda något verktyg? Trolleri, trollera!!!

Idag har vi också en hel del olika pälskvaliteter och det avgör också hur lätt-respektive svårskött din hunds päls kommer att bli.                       

Har hunden vad jag kallar en fetvaddspäls, en mjuk päls utan de sträva stråna som ska finnas i varje lock och ger den rätta strukturen, så kommer hunden förmodligen aldrig att kunna ha speciellt lång päls innan det blir en lufttät matta på hunden. Denna pälstyp mår allra bäst av att aldrig få bli längre än 2 cm, för då  går den att hantera.                                                                                        

 En bra päls av den rätta kvalitetén kan vara upp emot 4 cm om du drar ut lockarna, utan att de tovar ihop speciellt mycket alls.

Har du tänkt ställa ut din lagotto måste man börja ca 6 månader innan den tänkta utställningsdagen att sköta och bygga upp pälsen med kontinuerlig puts med saxen för att få hunden i perfekt kondition.

Så här så får du en tovfri, rastypisk, lycklig och lättskött lagotto!                                                                     

 
   

Klipp hunden till en längd som du känner är den pälslängd ni i er familj kan hinna med att sköta. Det kan vara allt från 1 – 4 cm, ni väljer. Gå igenom hunden med fingrar, tovskär och karda (Dogman flexikarda eller Universal Grande) var 4-6 vecka, men lägg en stunds enklare pälsgenomgång varje vecka!  Kardar du ut din hund varje vecka förstör du strukturen på hårstråna och du får en hund med tuffsig och trasslig päls. Hårstråna måste få tid att hitta ned i lockarna.

Känn efter tovor, avlägsna småsaker som fastnar osv. Om du ska använda en pudelkarda eller gles kam, var noga med att du kommer ända ned i botten på pälsen, annars blir tovigheten värre.

När du går igenom hela pälsen, klipp, tova ut och känn att hela hunden är fri från gammal ull och tovor. Stoppa den i badet/duschen och schamponera försiktigt överallt. Glöm inte inne i tassar, mellan tår och trampdynor, där ligger alltid smågrus och annat som gör att det bildas klumpar på dessa ställen.

Torka hunden med en torkduk som drar åt sig extra mycket vatten. Använder du en handduk, krama - gnugga inte!

Låt hunden ruska sig, torka igen! Föna den med hårtork, om du vill, men låt bara värmen torka hunden så krullar pälsen ihop sig hur fint som helst. Mina hundar som har tjock päls fryser hemskt om de ska ligga blöta och självtorka, så de gillar lite varm blås.

Dagens hundschampon är så bra så du kan utan tvekan bada din hund var 5-8 vecka. Oftast ska du även späda ut schampot 2-6 gånger och få samma goda effekt på renlighet.

 Alla hundar har ett fett i hårsäckarna som smörjer och gör hud och päls mjuk och skön. På korthårshundar klappar vi den på huden och hjälper dem att få ut det här fettet över huden. En tovig lagotto gör allt för att få ut denna olja på sin toviga lufttäta päls. Den gnider och gnuggar sig på allt som kan riva, snö, skare, sidan av vardagsrumssoffan eller matte och husses säng, trappen eller buskar. Tovor i armhålor, ljumskar och på kinder och öron hindar också hunden möjlighet att klia sig och komma åt huden samt att röra sig så fritt som de vill. Tovor stretar, hindrar och drar!

Hjälp din hund till ett skönt hundliv, se till att den inte blir ett tovpaket.

Om jag inte kan göra allt med skötsel på min hund själv, då kostar det väl pengar?

Tyvärr kostar det att hålla hunden i god pälsvård om du inte lärt dig själv, det måste man ta med i beräkningen när man skaffar sig en hund.

För en lagotto ligger pälsvården runt 2000:- 3000 kr/ år om man inte kan göra någonting själv på sin hund. Sköter man den hemma och lämnar in den i god pälskondition för klipphjälp av oss proffs, blir det bli billigare, men priset avgörs också på grund av om hunden går att hantera enkelt och lugnt.

Sätt fart och fräscha upp din krulliga kompis!

                                                                                                    

 
   

Lycka till!                                                              

Karin Lindahl, uppfödare av rasen under kennelnamnet Bonebreakers sedan år 2000

Årets vinstrikaste uppfödare av rasen 7 gånger.

Hundfrisör med lagotto som specialitet sedan år 2000.

Facebook: Karins Hundvård

Mejladress:karin.bonebreakers@gmail.com