Dockan älskar allt och alla❤️ En extra lillmatte är härligt.

Dockan älskar allt och alla❤️ En extra lillmatte är härligt.

Nyfödda nationaldagsvalpar
2019-06-06
Dockan 3 månader
Dockan i badet 2020 sept.
Söt tjej 9 månader.
Vuxen och klok Docka.

Bonebreakers Bambolona 2019-06-06

Skogens drottning - Dockan feb 2022

Skogens drottning - Dockan feb 2022

Natinonaldagen 2019 blev något alldeles extra för mig. Då födde Malla 6 välskapta tikvalpar efter Lingotto Dóro Hallifax Hill. Jag trodde nästan inte mina ögon då det föddes tik efter tik. Jag bad min svägerska som var med vid valpningen,  att hjälpa till att kontrollera så jag sett rätt. Valparna var välgågna och fina, och allt blev snabbt lugnt i valplådan.

Balla Mallas döttrar som jag snabbt valde att kalla dem utvecklades fint och när de blev stora nog fick de flytta ut i mitt vårdagsrum och fick även tillgång till mitt inglasade uterum. Det var framåt och glada valpar och vi älskar att ha besök så fort de blir så där 5 veckor så de får vänja sig vid fler människor än mig. Många var det som satt hos de sex vildingarna i deras hage. 

De fick även tillgång till en stor utehage med ett helt lekland som jag gjort. Det uppskattades mycket av tjejerna. när de var 6-8 veckor var de ute mest hela dagarna, ja ibland även sent på kvällen för att göra sina behov.

Som det alltid är började jag titta på de olika valparna och se deras för- och nackdelar. Tyvärr är det så när man är uppfödare, och tänker på hur den valp jag ska spara ska uppfylla mina önskemål om en bra avels- och utställningstik framöver. Jag tittar bland annat på kroppen, huvudet, rörelser, pälsen och attityden. När bara någon vecka återstod tills de skulle lämna mig för sina nya familjer, hade jag tre kvar att välja på. Jag väljer ju också vilka valpar jag tror ska passa hos en viss familj, och det är minst lika viktigt som mitt eget val.  

Till slut blev det Bambolona som betyder Docka på italienska som fick stanna kvar i huset med sin mamma, och hon fick fortsätta att kallas Dockan. 

Dockan är idag, februari 2021, nästan 20 månader och har utvecklats till en stark , glad och snygg lagotto som jag riktigt längtar att få visa upp på hundutställningar när den tiden kommer åter, samt att göra BPH ( mentalbeskrivning) på i sommar. 

Dockan älskar allt och alla, är vig som en puma och tror att världen är till för henne. Hon är duktig på att lära sig nya trick, att stå still i badet och på klippbordet. Älskar att få tänderna bortstade med sin batteritandborste och gillar hårtorken. 

Hon tycker om att gräva efter tryffel och att göra söklekar. Tycker om sina leksaker, och biter inte sönder dem. Vi tränar rallylydnad och lydnad. Hoppas kunna starta i rally nybörjarklass under 2021. Dockan älskar också att leka med andra hundar och hon bollar med sin snälla mamma lite som hon vill, men vågar inte ta något tuggben eller annat från sin mamma.

Dockan har fått bo borta i flera hem hos goda hundvänner då jag fick en ny en höfled inopererad i oktober 2020, och inte kunde ha henne hemma. Hon finner sig snabbt tillrätta dit hon kommer och ser ut som, jaha ska jag bo här nu. Hon gör sig snabbt omtyckt i familjerna och anpassar sig fint till de bofasta vovvaran i deras hem. Tjejen är streetsmart!

Hon har bott på hotell, åkt tåg långt och långa bilresor är inget hon tycker är konstigt. 

Hos veterinären hoppar hon gärna upp på bordet själv om man inte är snabb nog att stoppa henne.  

För mig är Dockan en glad sund lagotto. som jag är stolt över att hon är min och bär mitt kennelnamn Bonebreakers.

Hon är brun och har A-höfter. Kommer att ögonlysas inför kommande parning.

Valpar planeras efter henne sommaren 2022.

När det regnar mycket ute då får Malla ta på sig sin fina regnoverall.

När det regnar mycket ute då får Malla ta på sig sin fina regnoverall.

 Svensk och Dansk utställningschampion Bonebreakers Calza Di Lana kallas Malla, här på Öland sommaren 2015. Malla har HD - B och är ögonlyst mars 2019 - UA. Hon har gjort ett mycket bra BPH - Beteende och personlighet på hund.
född 2014-04-16
fader: Multich Cisco årest vinstrikaste lagotto i Sverige 2013, 2014, 2015 och 2016.  Ägare: Annie Ahlberg, Tyresö
moder: SE U CH /DK U CH SE V-2013 RLDN, RLDF Bonebreakers Sorellina

Svensk och Dansk utställningschampion Bonebreakers Calza Di Lana kallas Malla, här på Öland sommaren 2015. Malla har HD - B och är ögonlyst mars 2019 - UA. Hon har gjort ett mycket bra BPH - Beteende och personlighet på hund.
född 2014-04-16
fader: Multich Cisco årest vinstrikaste lagotto i Sverige 2013, 2014, 2015 och 2016. Ägare: Annie Ahlberg, Tyresö
moder: SE U CH /DK U CH SE V-2013 RLDN, RLDF Bonebreakers Sorellina

Vem är Malla? Bonebreakers Calza Di Lana

Pappa Cisco och Malla tillsammans i mars 2015.
Foto: Annie Ahlberg

Pappa Cisco och Malla tillsammans i mars 2015.
Foto: Annie Ahlberg

Malla var den av de 5 valparna som jag tidigt valde ut att hon skulle få stanna kvar hos mig och sin mamma Soya. Något med den här lilla söta och energiska valpen med sina vita sockor på framtassarna tilltalade mig tidigt.

Det har visat sig att mitt val passade oss perfekt! Malla är en mycket positiv och levnadsglad liten lagottik med massor av vänlighet, mod och nyfikenhet. Hon är lätt att tycka om.

Malla blir 7 år i april 2021, och om allt går som jag planerar ska hon få sin sista valpkull  i vår/sommar.

Malla är utbildad Terapi- och Skolhund 2014 vid Hundens Hus och har arbetar i 4 år på heltid i den skola i Sollentuna där jag arbetade. Hon har stöttat, gosat och lekt med elever med olika former av behov att få lämna de vanliga lektionerna. Malla är en trygg hund som tål att vissa barn kan skrika, bli arga eller gråta och vilja ha tröst. Hon gillar också att ligga i knäet på de elever som besökte oss. Alla konster hon kan göra med mig kan hon också utföra med vilket barn som helst som gör rätt handtecken eller säger rätt ord för det de vill att Malla ska göra, kanske rulla, snurra, nysa mm. Ibland har matte funnits bakom barnen och förstärkt tecknen lite så att Malla kunnat göra rätt.

Hon har varit med vid utflykter med upp till 62 barn i åldern 6-8 år och lånats ut så den elev som inte velat prata med oss människor lätt har kunnat ta hand om Malla och hålla i henne och återfå sitt goda humör.

Hon kan en massa konster och hon älskar att lära sig nya saker. Hon försöker verkligen förstå vad jag vill att hon ska göra. 

Malla och jag tränar och tävlar i Rallylydnad sedan flera år. Hon är godkänd Rallylydnadschampion i Rallyklass Nybörjar och Fortsättningsklass. Vi ska nu börja tävla i Avancerad klass, och vi tränar både inne och ute på de momenten tills allt kan starta upp igen.  Malla tävlade i Rally första gången sommaren 2016 och fick snabbt de tre godkända resultaten för att få komma vidare till nästa klass. Även dessa klarade hon lätt, och nu väntar alltså Avancerad klass. 

Jag hoppas kunna ta titeln Rallylydnadchampion med henne så småningom, men tyvärr blir det ju ebn del avbräck då hon fått sina valpkullar.

När det gäller hundutställningar har Malla tävlat sedan hon var ca 5 månader, och blivit Bäst i rasenvalp (BIR) många gånger.  Hon var bara 6 månader när vi tog tåget till My Dog i Göteborg. Hon  tävlade under två dagar och bodde på hotell utan det minsta problem. Att åka X2000 med egen plats tyckte hon var spännande och kul. När jag gick och handlade i restaurangvagnen låg hon snällt kvar på sin plats tryggt och lugnt och väntade. Så klart belönades hon med godis då jag kom tillbaka och  hon fick mycket beröm.

Hon är också väldigt duktig att åka långt i bilen, ligger alltid i sin egen bur och säger inte ett pip. Hoppar snabbt ut då jag stannar för att rasta dem, gör sina behov, och vill in i buren igen.

Sommaren 2016 blev riktigt bra för Malla. Hon tog flera Certifikat på bara en månad och fick titlarna Svensk och Dansk utställningchampion. Till hjälp att visa henne hade jag min vän Martin Nillson som gjorde ett storatat jobb med att få Malla att flyta fram i ringarna och plocka rosetter.  Just nu ligger vi lite lågt med hundutställningarna men det har blivit fler under årens lopp.

I våras gjorde jag en mentalbeskrivning som heter BPH - beteende, personlighet på hund, och Malla fick väldigt bra resultat. Ni kan se hennes BPH underlag på min sida om BPH.  Även Mallas mamma Soya har fjort BPH, vilkety jag tycker är en självklarhet för hundar som ska gå i avel. sedan cirka 3-4 år tillbaka vill jag tt även de avelshanar jag får låna ska ha gjort ett BPH eller MH.

Malla är höftledsröntgad med resultat B vilket är utan anmärkning och ögonlyst varje år sedan 2016, utan någon anmärkning. Hon är inte bärare av BFJE  eller SD genen heller. Vill ni läsa mer om Mallas officiella resultat så slå på hennes namn på www.skk.se/hunddata  så finns det där.

 Mallas smeknamn är Balla- Malla då hon är en glad tik som man ofta får skratta åt.  Hennes påhittighet finner inga gränser. Att alltid vilja bära en vante, sko eller handduk i munnen när man blir extra glad när vi får besök, är för henne ett måste.

Hon älskar människor och andra hundar, men jag tycker inte hon behöver hälsa på allt och alla så vi tränar på "offknappen" också . Oftast tycker hon ägaren till mötande hundar är mer intressanta än hundarna, speciellt om ägarna har någon hand i fickan (godis).

Hon kan vara ensam hemma, både utan matte och sin dortter, och hon har nästan inte förstört någonting hemma. Ja, kanske någon blyertspenna som hamnat på golvet, men det är allt. Hon är helt lugn och snäll hos veterinären, hoppar gärna upp och sätter sig på en egen stol inne i undersökningsrummet när vi väntar in veterinären.

Malla är snäll att klippa, borsta och bada, men det är hon ju van vid sedan hon var väldigt liten. Hon gillar också att få sina tänder borstade och kommer direkt in i badrummet om jag är där och ropar: -Vem vill borsta tänderna? 

Matte har också förstått att Malla har en synnerligen god näsa för sök så vi gömmer godis och gör  övningar där hon får använda sin fina näsa nästan varje dag. Att leta äkta tryffel går bra, men hon vill gärna äta upp de bitar vi tränar med.  Numer tränar vi också NoseWork efter att ha varit med på en introduktionsdag hösten 2018. Vi är bara på Eucalyptusdoften än. Matten behöver mer träning för att vi ska komma vidare.

Malla har ända sedan hon var liten haft förmånen att få umgås med sin pappa Cisco, och till och med bott några dagar med honom iunder sina första år. De gillar verkligen varandra, och när de träffas är de så barnsliga, då ska det brottas och rullas tillsammans. Det går inte att ta miste på deras glädje att de gillar varandra.

Något av det bästa Malla vet är att få ett stort märgben att ligga och knapra på, då jobbar hon i flera timmar med det. Sedan älskar hon när vi tränar konster och trick inom- och utomhus.

Hon fullkomligt slår över av lycka när vi får besök av våra släktingar eller närmsta vänner och då vet hon inte hur väl hon vill.

Hon sover i sin korg på nätterna och skulle aldirg väcka mig om det inte är så att hon är dålig i magen eller det är ett akut utebesök som ska till. 

Malla älskar att vara lös och få springa långa turer i skolgen och på vår hed. Får hon nys på en  hare kan det hända att hon jagar iväg ca 80-100m, men blåser jag i vissepipan eller tar ned handen i fickan, kommer hon som ett skott.

Hon älskar att bo här på Öland numer, större delen av året kan hon och hennes dotter Dockan gå ut och in som de vill på dagarna. Och hon skulle aldrig säga nej till ett bad i havet. Det är lycka!

Nu ser vi fram emot våren 2021 och allt som kommer att hända för oss här.

Mallas mamma Soya bor sedan sommaren 2019 hos min goda vän Eva Björnsdotter. Där mår hon som en prinsessa.

Mallas mamma Soya bor sedan sommaren 2019 hos min goda vän Eva Björnsdotter. Där mår hon som en prinsessa.

Promenad runt byn. Det gillar de.
Skogens drottning januari 2021.
SommarDockan 2020
söta tjejer spanar-
Dockan gräver på stranden

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan