Wetclipping av lagotto - klipp ned din hund blöt!

Bella är handklippt.

Bella är handklippt.

Wet Clipping – Våtklippning av lagotto

Om man har en riktigt tovig hund som man vill klippa ned kan det ibland vara lättare att klippa den blöt direkt efter bad för att komma igenom pälsen lättare och komma under tovorna. Om man då klipper ned hunden med till exempel skär 7 FC (3,4 mm kvar) blir det nästan dubbelt så mycket kvar då hunden blivit av med pälsen och torkat. Det beror på att den blöta pälsen blir lättare att sträcka i blött tillstånd och då blir det så klart mer kvar när det torkat.

Det man gör är att man schamponerar hunden och tar mycket balsam och sedan sköljer ur pälsen. Kramar ur hunden och vrider ur så mycket vatten som möjligt ur pälsen, tar upp den på klippbordet och klipper av den blöta pälsen med maskinen och man prövar först med det längsta skäret man skulle vilja ha. Om det inte fungerar går man ned en storlek på skäret. Så om jag börjar med att pröva med skär nr 4F ( spar 9,6 mm) så går jag vidare och prövar med skär nr 5F (som sparar 6,4 mm). En stor fördel med denna metod är att skären till maskinen inte blir varma då hunden är blöt, som de gärna blir då man klipper i torr päls.

Man kan även klippa sin hund med ett längre skär mothårs om man vill, men då ska man ha till exempel skär nr 4FC eller 5FC för att få ett bra resultat. Att köra mothårs kräver lite träning men resultatet brukar bli jämnt och fint.

FC på skären står för Fine Cut och då har skären en jämn kant. Om de heter F (fine) är det ojämn överkant och de tar mer i tovor men man måste ha en viss försiktighet vid benkanter, ljumskar mm. Lycka till!

 Karin Lindahl                                             

Skär som passar vid maskinklippning av lagotto

Skär som passar att använda vid nedklippning av lagottopäls

 Skärens användningsområden

 10FC - 1,5 mm, kan användas i tassar, insida öron men ska alltid användas sparsamt då många hundar i rasen får klåda då de klipps för kort på buken, runt könsdelarna med flera ställen.

7FC -  3,2 mm,används på insidan av öron, buk och armhålor. Runt hals och nacke samt bakdel under svansen

Genomtoviga hundar kan behöva klippas ned med detta skär, speciellt till sommaren.

6FC – 4,8 mm och 5FC - 6,4mm är bra till kropp och ben på en tämligen tovig hund. Grovklipp och borsta igenom, putsa. Går bra att kombinera på olika delar av kroppen.

4FC – 9,6 mm och 3FC – 12mm och används på tunnpälsade och tovfria hundar som går lätt att klippa ned eller vid WetClipping, även skär 31/4 som sparar 13 mm kan ibland fungera.

Huvudet klipps oftast för hand men kan ibland behöva rakas ned, speciellt under öron och under hakan.FC står för Fine Cut och är ett jämnt skär med taggarna. Lite olika märkning beroende på märke.      

Tyvärr säljer flera hundfirmor ett skär som heter 3 3/4 och som spar 13 mm som

"lagottoskäret"   gör de lagottoägare som köpt det besvikna. Det finns ingen möjlighet att få det skäret att klippa igenom en tovig lagottopäls. Har du ebställt det till din hund, skicka tillbaka det och byt det mot ett skär nr FC4 eller FC 5 så kommer du att lycka med klippningen av din hund. 

Lycka till.                                                                    

Användning av tovskär i lagottopäls

     Användning av tovskär i lagottopäls

 Skäret ska användas som en kam med den vassa sidan utåt. Man för tovskäret lugnt och sakta genom pälsen liggandes intill kroppen. Har man det för rakt ut så luggar det hunden rejält. Det får inte slita och göra ont på hunden då gör man fel!

Man drar skäret flera gånger om och om igen på samma ställe.  Då börjar ullen flyga runt och tovorna öppnas. Man drar alltid tovskräret i hårets växtriktning och om hunden är totalt tovig måste kan först klippa bort det mesta av tovan för att sedan tova flera gånger i pälsen.

Tovskäret ska användas med förstånd, inte för ofta, och gärna tillsammans med den stora pudelkardan. Speciellt bra fungerar tovskäret till att reda ut öron, tassar, skägg och mustascher. Allt handlar om tillvänjning så ta några minuter varje dag och vänj hunden vid tovskäret. Om man går igenom sin hund en gång per månad, men tar öron och skägg ca en gång per vecka så kan man hålla sin lagotto i fin päls.

Om det används som jag beskrivit är det ett jättebra hjälpmedel till att hålla sin hund tovfri.

Man kan med fördel även använda tovskäret i badet när hunden har schamapo eller ännu bättre balsam i pälsen, och liksom kamma igenom hunden med tovskäret för att sedan skölja ur pälsen.

En lagotto tovar alltid i ljumskar, armhålor, vid könsorganen, under öron och i skägg och mustascher. Det är för att det är elastisk hud på dessa ställen och värmen gör att det blir fuktigt och pälsens fibrer griper tag i varandra om man inte håller efter där. Det blir som när man tovar av ull och såpa! Är hunden totaltovig, klipp bort tovorna och börja på ny kula med skötseln.

Man kan också dra isär tovorna till en del med sina fingrar som när man river tyg. Tänk på att alltid vara lätt på handen men upprepa det du gör med verktygen flera, flera gånger på samma ställe.

Lycka till

Karin Lindahl

Våren 2018

Så sköter du din lagotto på bästa sätt.

Så här ser många lagotto ut som jag får ta mig an.

Så här ser många lagotto ut som jag får ta mig an.

    Så här lyckas du med din lagottos päls!                                       

 Lagotton, en hund med päls eller en pälshund?

 För mig är lagotton absolut en pälshund – en hund som kräver kontinuerlig skötsel av sin päls för att både se rastypisk ut och framför allt må bra!

Som aktiv uppfödare  av rasen sedan 17 år och hundfrisör till yrket sedan 48 år tillbaka, numer främst av lagotto, vill jag skriva några rader om hur vår ras ska hanteras pälsmässigt.

 Jag klippte ca 10-15 lagotto per vecka på min hundsalong och blir ständigt påmind om hur många stackars lagotto som går omkring som stora tovpaket. Varje vecka kommer det hundar med pälsar där man inte har kontakt med hundens hud någonstans! Hela pälsen är som en hoptovad fårpäls, ofta utan att ägarna har förstått det. Dessa tovpälsar ska man inte ge sig på att tova ut då det är omöjligt och näst intill tortyr för hunden. När dessa stackars hundar har befriats från sitt tjocka täcke av tovig och smutsig päls kan man på hela fällens baksida se hur pälsfibrerna har gripit tag i varandra och ser ut som en ulltovad fäll. Man kan inte med all sin handstyrka dra isär detta paket av tovig päls. Här får man som ägare ta sitt ansvar och börja om från början med att sköta sin hund.

Det största ansvaret på hur kommande lagottoägare kommer att kunna sköta sina hundars pälsar ligger på oss uppfödare. Vi måste upplysa de nya lagottoägarna om att hundarna ska  kunna hanteras på bord och få  pälsvård  hemma varje vecka.Kan man som uppfödare inte själv hjälpa sina valpköpare med pälsvården, tycker jag man ske ge dem tips var de kan få hjälp av någon klippkunnig person i närheten av sin hemort.  Det finns en klipplista på rasklubbens hemsida. Är hunden helt igentovad är det oftast bäst att gå till en hundsalong  där  de är vana  att befria igentovade hundar från vinterkappan.               

 Lagotton måste klippas var 6 -10 vecka för att kunna må bra.

Det finns hundar i vår ras som ställts  ut under många år och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls.

Finns det tovor, kardborrar mm? Gå igenom pälsen med fingrarna. Dela på tovor bakom öron, i ljumskar, armhålor, precis som när du river ett tyg, utifrån och in, då frigörs ullen i botten. Ta fram tovskäret, som ska användas som en kam och ligga helt i pälsen med vassa sidan utåt så man använder den. Det ska inte göra ont! Då gör du fel. Lagotton tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskar, armhålor, runt pungen och under öronen. Det är för att där blir det fuktigt och varm och hårstråna gnids mot varandra, precis som när man tovar med ull.

Det står i rasstandarden att gammal ull ska avlägsnas kontinuerligt, hur gör man det utan att använda något verktyg? Trolleri, trollera!!! Idag har vi också en hel del olika pälskvaliteter och det avgör också hur lätt- respektive svårskött din hunds päls kommer att bli. Och hur pälsen blir kommer av vad hunden har med sig i arv från föräldradjur och släktingar!

 Har hunden vad jag kallar enfetvaddspäls; - En mjuk päls utan den  sträva strukturen i varje lock, kommer den förmodligen aldrig att kunna ha speciellt lång päls innan det blir en lufttät matta på hunden. Denna pälstyp mår allra bäst av att som längst hållas runt 2 cm, då går den att hantera.

 Har du köpt en hund med tunn sträv päls och lösa lockar ,lär den inte tova speciellt mycket men är svårare att handklippa då i stort sett varje klipp med saxen syns.

 Gör så här så får du en tovfri, rastypisk, lycklig och lättskött lagotto:

 Klipp hunden till en längd som du känner att du kan sköta. Kan vara allt från 1 – 4 cm, du väljer. Gå igenom hunden med fingrar, tovskär eller pudelkarda varje månad, men lägg en stunds enklare pälsgenomgång varje vecka! Känn efter tovor, avlägsna småsaker som fastnat i pälsen, kolla tovir och smuts runt könsdelarna och analöppningen.

 Om du vill använda en Flexikarda eller gles kam, var noga med att du kommer ända ned i botten på pälsen, annars blir tovigheten värre med ett halvdant jobb. När du går igenom hela pälsen, klipp, tova ut och känn att hela hunden är fri från gammal ull och tovor. Stoppa den i badet och schamponera försiktigt överallt. Glöm inte inne i tassar, mellan tår och trampdynor, där ligger alltid smågrus och annat som gör att det bildas klumpar inne mellan tår och trampdynor. Skägg, mustascher och öronlappar måste också schamponeras in, håll huvudet nedåt och spola rent snabbt.

 Torka hunden (krama) med en torkduk som drar åt sig extra mycket vatten,finns flera bra märken ute i handeln eller på hundutställningar. Använder du handduk, krama, gnugga inte!

 Låt hunden ruska sig, torka igen! Föna den med hårtork, om du vill, men låt bara värmen torka hunden så krullar pälsen ihop sig hur fint som helst. Mina hundar som har tjocka pälsar fryser ofta väldigt om de ska ligga blöta och självtorka. De gillaratt få  lite varm blås på sig då..

 Dagens hundschampon är så bra så du kan utan tvekan bada din hund var 5-8 vecka. De allra flesta schampon ska spädas ut med vatten för att bli hanterbara, en del så mycket som 2-8 gånger. Du får ändå samma goda effekt på renlighet. Blanda gärna ut schampot i en sprayflaska så är det lätt att få ut det jämnt över hunden.

 Alla hundar har ett fett i hårsäckarna som smörjer och gör pälsen skön, en tovig lagotto gör allt för att få ut denna olja på sin toviga lufttäta päls och gnuggar sig på allt som kan riva, snö, skare, sidan av vardagsrumssoffan eller matte och husses säng, trappen eller buskar. Hjälp din hund till ett skönt hundliv, se till att den inte blir ett tovpaket.

 Dyrt att få sin lagotto klippt!

  Tyvärr kostar det att hålla hunden i god pälsvård om du inte lärt dig själv. Den kostnaden bör man ta med i beräkningen när man skaffar sig en hund.För en lagotto ligger pälsvården runt 5000:-/år om man inte kan frisera sin hund själv. Men då får den en total genomgång med bad, fölning klor och tassar mm.

Plockning av hår i hörsegången är numera omdiskuterat, och bör göras av veterinär om det är mycket hår i öronen anser jag.

 Sätt fart och höstrusta din krulliga kompis, det är den värd!

 Lycka till

 Karin Lindahl, hundfrisör sedan 52 år och lagottofan och uppfödare av rasen sedan 1998.

Hantering av lagottovalpar

Sorellina -Soya 7 veckor, klippt och van vid bordet.

Sorellina -Soya 7 veckor, klippt och van vid bordet.

Hantering av lagottovalpar

Det är lätt när man får hem sin lilla valp att man bara vill låta den  ha det fritt och mysigt. I mitt arbete som hundfrisör vet jag att de hundar som blir svåra att hantera är de som fått leva sitt första halvår utan att ha blivit hanterade ofta. Blivit vana att tas upp på ett bord, bli klippta, borstade och hanterade för övrigt.
Min egen valp var vid 12 veckor klippt 4 gånger, och stod  som en klocka på klippbordet. Hon trodde att det ingick i livet att bli ompysslad med klippning, lite kamning och kloklippning. Och hon lärde sig snabbt  att efter de ca 15-20 minuterna på bordet blir det alltid  någon slags belöning i form av lek med matte, godis eller bus med mamma Malla.

 Det jag skriver här är välmenade tips till alla er som får eller fått hem en lagottovalp nu i år.

Glöm inte att hantera era valpar när ni haft dem i några veckor. Det är oerhört viktigt att ni lär era hundar att stå på ett bord.  Att ni får borsta mustascher, ta bort ögonklet, titta i tassar, göra rent under svansen.

Vänj dem vid att ni får plocka med tassar och klippa klor.  Lär dem gärna att ni får klippa lite här och där på pälsen ( ni kan nästan klippa i luften) bara de vänjer sig vid ljudet av sax och att kunna stå kvar. Framför allt, lär dem att det är OK att behöva stå kvar under skötseln. Så fort det fungerar en liten stund, belöna med lugn röst och gott godis, ( ev. tub med smaksatt mjukost, men belöna med måtta).

 Det är lätt nu när den nya familjemedlemman har kommit att man bara vill låta valpen ha det fritt och mysigt. Och visst ska ni ge den ett par veckor att lära känna er som familj, men ganska snart behöver man börja med hantering så att valpen förstår att det ingår i det dagliga livet. Allt handlar om tillvänjning!

Valpar mellan 8-16 veckor har enormt lätt för att lära, men protesterar gärna vilt och högljutt mot allt de tycker verkar nytt och annorlunda. Det är då man måste vara lugn och visa att det här måste vi göra, du kan lita på mig. Vinn en gång och ni har vunnit för alltid. Vänta ut din skrikande och sprattlande valp, men ge inte upp. Belöna vrje litet steg mot medgörlighet. Vad belöningen ska vara avgör du som ägare.

I mitt arbete som hundfrisör möter jag en hel del lagotto som tror att de ska mista livet när de hamnar på ett bord, och dessa hundar tycker jag mest synd om.

Mina egna hundar kommer och sätter upp framtassarna på klippbordet när jag ropar på dem. De vet att de överlever, och får någon form av belöning när det är över.

Lycka till med att vänja era goa valpar med att är man född med päls måste man underkasta sig att bli ompysslad och vårdad. 


Karin Lindahl, hundfrisör, lagottoägare och framgångsrik uppfödare av lagotto sedan 1998 under kennelnamnet Bonebreakers.

Kommentarer

Lotten Edgren

Tack för en superfin beskrivning a pälsvården
som ny hundfrisör är alla vinklar från er proffs hjärtligt välkomna,
jag är så tacksam att du såhär noga beskriver pälsvården.
rekomenderar din sida

Karin Lindahl

28.12.2021 13:22

06.01.2022 15:46

Så roligt att du uppskattade mina tips om hur man lättast sköter lagotto! Stort tack för din kommentar👍🏻🥰

Kajsa

02.11.2021 13:03

Hej. har alltid använt skär 7, vilket har funkat super. Nu var det dags för ett nytt skär, o fick veta i butiken att 5,8 skulle funka - funkade inte alls. osäker med FC, är 7 o 7 FC lika bra?

Karin Lindahl

06.01.2022 15:49

Konstigt att ditt nya skär inte fungerade på din hund. Ligger det tovor av ull i botten går det inte med 5,8 om man inte är van.
7 F är Finecut och samma med 7FC , bara olika märken. 7:an brukar fint

Sara Borgström

25.10.2021 09:29

Hejsan, jag har en lagotto på 6 år och allt är bra med henne men jag upplever att hennes päls har blivit tunnare...Är det något som kan vara fel på henne fysiskt eller blir det så när de blir äldre?

Karin Lindahl

06.01.2022 15:50

En del lagotto får tjockare päls med åldern, men även tunnare. Det mesta handlar om arvsanlag. Pröva att klippa ned din hund kort och se om det blir bättre när pälsen växer ut. Lycka till👍🏻

Pi Karlberg Caust

10.06.2021 08:43

Länken till din sida för beskrivning av klippningen går tråkigt nog till kontorsplatser🥺. Toppen om du kan uppdatera länken?

Lena Rafsten

Hej Karin!

12.06.2020 08:39

Jag har just blivit ägare till min första Logotto! Jag undrar nu lite över klippning. Vilken maskin rekommenderar du? Jag försökt gå in på länken men den fungerarde inte. Har du en ny länk?

Karin Lindahl

06.01.2022 15:52

Läs mer om pälsvård på min hemsida här.

Cecilia Manfredsson

14.04.2019 07:10

Jag ska köpa en trimmer för att klippa min lagotto själv. Vilket nr på skär skulle du rekommendera. Jag tror hon har en fetvaddspäls som du beskriver den, eftersom pålsen är mjuk och inte sträv.

Karin

14.04.2019 10:46

Hejsan Det låter som du ska köpa Andis skär 5FC och låta din hund klippas blöt. Det kommer att bli perfekt. Läs om WetClipping på Karins Hundvårds sida. Lycka till.

Lotta Stegmann

23.10.2018 06:45

Hej Karin.
Vi är två "färska" hundfrisörer som märker av intresset för lagotto. Vi vill dock få mer erfarenhet av pälsvården och handklippet av dom.
När har du dina klippkurser?
Mvh
Lotta och Elin

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan