Hur ska vi vänja vår valp vid hantering?

Hantering av lagottovalpar

Det är lätt när man får hem sin lilla valp att man bara vill låta den  ha det fritt och mysigt. I mitt arbete som hundfrisör vet jag att de hundar som blir svåra att hantera är de som fått leva sitt första halvår utan att ha blivit hanterade ofta. Blivit vana att tas upp på ett bord, bli klippta, borstade och hanterade för övrigt.
Min egen valp var vid 12 veckor klippt 4 gånger, och stod  som en klocka på klippbordet. Hon trodde att det ingick i livet att bli ompysslad med klippning, lite kamning och kloklippning. Och hon lärde sig snabbt  att efter de ca 15-20 minuterna på bordet blir det alltid  någon slags belöning i form av lek med matte, godis eller bus med mamma Malla.

 Det jag skriver här är välmenade tips till alla er som får eller fått hem en lagottovalp nu i år.

Glöm inte att hantera era valpar när ni haft dem i några veckor. Det är oerhört viktigt att ni lär era hundar att stå på ett bord.  Att ni får borsta mustascher, ta bort ögonklet, titta i tassar, göra rent under svansen.

Sorellina -Soya 7 veckor, klippt och van vid bordet.

Vänj dem vid att ni får plocka med tassar och klippa klor.  Lär dem gärna att ni får klippa lite här och där på pälsen ( ni kan nästan klippa i luften) bara de vänjer sig vid ljudet av sax och att kunna stå kvar. Framför allt, lär dem att det är OK att behöva stå kvar under skötseln. Så fort det fungerar en liten stund, belöna med lugn röst och gott godis, ( ev. tub med smaksatt mjukost, men belöna med måtta).

 Det är lätt nu när den nya familjemedlemman har kommit att man bara vill låta valpen ha det fritt och mysigt. Och visst ska ni ge den ett par veckor att lära känna er som familj, men ganska snart behöver man börja med hantering så att valpen förstår att det ingår i det dagliga livet. Allt handlar om tillvänjning!

Valpar mellan 8-16 veckor har enormt lätt för att lära, men protesterar gärna vilt och högljutt mot allt de tycker verkar nytt och annorlunda. Det är då man måste vara lugn och visa att det här måste vi göra, du kan lita på mig. Vinn en gång och ni har vunnit för alltid. Vänta ut din skrikande och sprattlande valp, men ge inte upp. Belöna vrje litet steg mot medgörlighet. Vad belöningen ska vara avgör du som ägare.

I mitt arbete som hundfrisör möter jag en hel del lagotto som tror att de ska mista livet när de hamnar på ett bord, och dessa hundar tycker jag mest synd om.

Mina egna hundar kommer och sätter upp framtassarna på klippbordet när jag ropar på dem. De vet att de överlever, och får någon form av belöning när det är över.

Lycka till med att vänja era goa valpar med att är man född med päls måste man underkasta sig att bli ompysslad och vårdad. 


Karin Lindahl, hundfrisör, lagottoägare och framgångsrik uppfödare av lagotto sedan 1998 under kennelnamnet Bonebreakers.

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan