Pälsråd för skötsel av din lagotto .

För att se rastypisk ut måste pälsen skötas om varje vecka. Här är fina Tore- Bonebreakers Mediatore

För att se rastypisk ut måste pälsen skötas om varje vecka. Här är fina Tore- Bonebreakers Mediatore

Råd till dig som köpt en Lagotto Romagnolo.

 Hur du sköter pälsen på din hund till vardags på bästa sätt                                                                

 De här råden vänder sig till dig som köpt en lagotto romagnolo, och inte vill ha den nedrakad totalt när du lämnar in den till oss hundfrisörer.

 Många blir besvikna och chockade när de ska hämta ut sin hund för att den blivit så nedklippt och inte alls ser ut som den nalleliknande hund de ser på bilder av lagotto romagnolo. Men för att kunna ha dem sådana måste man göra en del pälsvård hemma varje vecka, ja egentligen behöver man gå igenom sin hund med fingrarna och känna om något fastnat i hundens päls så gott som varje dag.

 På varje ställe det fastnat ett frö eller något skräp i botten av hundens päls ned mot huden börjar det bildas en tova. Om man inte gör något åt det hela bildas det tovor – kompakta bollar av hopbakad underull, och om man inte håller efter dem ökar de i omfång. Efter några veckor kan det vara svårt att få reda ut pälsen och då är nedåtspiralen mot att behöva raka av hundens päls redan på gång.

 

Lagotton, en hund med päls eller en pälshund?

 För mig är lagotton absolut en pälshund – en hund som kräver kontinuerlig skötsel av sin päls för att både se rastypisk ut och framför allt må bra!

 Som aktiv och framgångsrik uppfödare av rasen sedan år 2000, och hundfrisör till yrket sedan drygt 50 år, och de senaste 20 åren främst som hundfrisör av lagotto, vill jag skriva några rader om hur vår ras ska hanteras pälsmässigt.

 När jag arbetade som hundfrisör klippte jag  ca 5-15 lagotto per vecka på min hundsalong, och blev ständigt påmind om hur många stackars lagotto som går omkring som stora tovpaket. Varje vecka kom det hundar med pälsar där man inte kan känna hundens hud någonstans på hela hunden för att pälsen på grund av bristande skötsel bakat ihop sig totalt! Hela pälsen är som en ihoptovad fårpäls.

 Dessa tovpälsar ska man inte ge sig på att tova ut då det är omöjligt och näst intill tortyr för hunden. När dessa hundar har befriats från sitt tjocka täcke av tovig och smutsig päls med hjälp av en klippmaskin som klippt under den kompakta toviga pälsen, kan man se på det som släppt hur pälsfibrerna har gripit tag i varandra och ser ut som en ulltovad fäll. Man kan inte med all sin handstyrka dra isär detta paket av tovig päls. Här får man som ägare ta sitt ansvar och börja om från början med att sköta sin hund.

 Oftast kan den hundfrisör som klippt din hund tala om vilka verktyg du ska ha för att kunna sköta din hunds päls när den växer ut. 

 Det största ansvaret på hur nya lagottoägare kommer att kunna sköta sina hundars pälsar ligger hos oss uppfödare. Vi måste upplysa de nya lagottoägarna om att hundarna ska hanteras på bord från att de är mycket små och få pälsvård varje vecka.

 Kan man som uppfödare själv inte hjälpa sina valpköpare med pälsvården, bör man ge dem tips om en hundfrisör på deras hemort, och betona vikten av att hundens päls ska skötas från början när valpen kommer till sitt nya hem.

 Jag har sedan 6-7 år utbildat ett stort antal hundfrisörer runt om i vårt land i hur man klipper lagotto både till vardags och inför utställning så det ska kunna gå att lämna in vår ras hos de flesta hundfrisörer.

 Hur ska vi sköta vår hund från början?                     

 Lagotton måste klippas var 6 -10 vecka för att kunna må gott. Det finns hundar i vår ras som ställts ut på hundutställningar ut under många år i följd, och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort. Deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls. Finns det tovor, kardborrar mm?

  Gå igenom pälsen med fingrarna. Dela på tovor bakom öron, i ljumskar, armhålor, precis som när du river ett tyg, utifrån och in, då frigörs ullen i botten. Ta fram tovskäret, som ska användas som en kam och ligga helt i pälsen med vassa sidan utåt när man använder det.  Att karda med en Flexikarda om och om igen gör att lös ull följer med ut i kardan och sedan kan man om man vill använda en rullkam eller gles kam för att få bort det sista. Det ska inte göra ont - då gör du fel.

 Lagotto tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskar, armhålor, runt könsdelarna i nacken  och under öronen. Det är för att där blir det fuktigt och varm och hårstrånas fibrer gnids mot varandra, precis som när man tovar med ull. Två viktiga ställen att hålla tovfria är hundens skägg och mustascher samt kinderna men också öronen! Dessa ställen får man känna igenom nästan varje dag och öronen måste kardas från det att man får hem sin valp. Både in och utsida måste gås igenom, annars bildas det lätt hårda filtplattor på och runt hela öronen och efter ett tag är det så kompakt ull på öronlapparna att man som ägare inte känner vad som är tovor och vad som är öra. Om man då klipper ett sånt öra väldigt kort med maskin som ju är det enda som egentligen kommer in under tovkanten är det mycket stor risk att hunden skakar sönder sina öron och får ”blomkålsöra” – blodfylld öronlapp. Klipper man för kort och hunden börjar skaka frenetiskt måste  man sätta på en Hoodie – en tub som träs på huvudet och håller öronen på plats.  Bästa sättet att få bort filttovor på lagottoöron är att försiktigt karda med Flexikardan och klippa bort den ull som hela tiden kommer upp. Tar ibland en vecka att få bort allt, men hunden har klarat det utan några stora skakningar med sina öron. Att alltid hålla efter pälsen på öronens in- och utsida från det valpen kommer hem och klippa dem som de ska vara enligt rasstandarden från början är det absolut bästa för alla inblandande att slippa ”lovikkaöron”.

 Det står i rasstandarden att gammal ull ska avlägsnas kontinuerligt, hur gör man det utan att använda något verktyg? Trolleri, trollera!!!

 Idag har vi också en hel del olika pälskvaliteter och det avgör också hur lätt-respektive svårskött din hunds päls kommer att bli.                       

Har hunden vad jag kallar en fetvaddspäls, en mjuk päls utan de sträva stråna som ska finnas i varje lock och ger den rätta strukturen, så kommer hunden förmodligen aldrig att kunna ha speciellt lång päls innan det blir en lufttät matta på hunden. Denna typ av päls mår absolut bäst av att aldrig få bli längre än 2 cm, för då går pälsen fortfarande att hantera.                                                                                       

 En bra päls av den rätta kvalitetén kan vara upp emot 4 cm om du drar ut lockarna, utan att de tovar ihop speciellt mycket alls. Då finns det hårda strån i varje lock som håller pälsen på plats.

 Har du tänkt ställa ut din lagotto måste man börja ca 6 månader innan den tänkta utställningsdagen att sköta och bygga upp pälsen med kontinuerlig puts med saxen för att få hunden i perfekt kondition.

 Så här så får du en tovfri, rastypisk, lycklig och lättskött lagotto!                                                                     

 Klipp hunden till en längd som du känner är den pälslängd ni i er familj kan hinna med att sköta. Det kan vara allt från 1 – 4 cm, ni väljer. Gå igenom hunden med fingrar, tovskär, Flexikarda eller gles kam var 4-6 vecka, men lägg en stunds enklare pälsgenomgång varje vecka!  Kardar du ut din hund varje vecka förstör du strukturen på hårstråna och du får en hund med tuffsig och trasslig päls. Hårstråna måste få tid att hitta ned i lockarna. Det står också i vår rasstandard är lagotton måste ha en tät vattenavstötande päls med tydlig underull. Men en välskött sådan.

 Känn efter tovor, avlägsna småsaker som fastnar osv. Om du ska använda en flexikarda, tovskär eller gles kam, var noga med att du kommer ända ned i botten på pälsen, annars blir tovigheten värre.  

 När du går igenom hela pälsen, klipp, tova ut och känn att hela hunden är fri från gammal ull och tovor. Stoppa den i badet/duschen och schamponera försiktigt överallt. Glöm inte inne i tassar, mellan tår och trampdynor, där ligger alltid smågrus och annat som gör att det bildas klumpar på dessa ställen.

 Torka hunden med en torkduk som drar åt sig extra mycket vatten. Använder du en handduk, krama - gnugga inte! Var noga med att torka in i tassarna och mellan tårna.

 Låt hunden ruska sig, torka igen! Föna den med hårtork, om du vill, men låt bara värmen torka hunden så krullar pälsen ihop sig hur fint som helst. Mina hundar som har tjock päls fryser om de ska ligga blöta och självtorka, så de gillar lite varm blås.

 Dagens hundschampon är så bra så du kan utan tvekan bada din hund var 5-8 vecka. Oftast ska du även späda ut schampot 3-9 gånger och få samma goda effekt på renlighet. Häll det du behöver i en sprayflaska och fyll på med vatten!

  Alla hundar har ett fett i hårsäckarna som smörjer och gör hud och päls mjuk och skön. På korthårshundar klappar vi den på huden och hjälper dem att få ut det här fettet över huden. En tovig lagotto gör allt för att få ut denna olja på sin toviga lufttäta päls. Den gnider och gnuggar sig på allt som kan riva, snö, skare, sidan av vardagsrumssoffan eller matte och husses säng, trappen eller buskar. Tovor i armhålor, ljumskar och på kinder och öron hindar också hunden möjlighet att klia sig och komma åt huden samt att röra sig så fritt som de vill. Tovor stretar, hindrar och drar!

 Hjälp din hund till ett skönt hundliv, se till att den inte blir ett tovpaket.

 Om jag inte kan göra allt med skötsel på min hund själv, då kostar det väl pengar?

 Så klart kostar det pengar att hålla hunden i god pälsvård om du inte lärt dig själv, det måste man ta med i beräkningen när man skaffar sig en hund.

 För en lagotto ligger pälsvården runt 3000:- 6000 kr/år om man inte kan göra något själv på sin hund. Sköter man den hemma och lämnar in den i god pälskondition för klipphjälp av oss proffs, blir det bli billigare, men priset avgörs också på grund av om hunden går att hantera enkelt och lugnt.

 Sätt fart och fräscha upp din krulliga kompis!

 

 Lycka till!                                                              

 Karin Lindahl, uppfödare av rasen under kennelnamnet Bonebreakers sedan år 2000

 Årets vinstrikaste uppfödare av rasen 7 gånger.

 

Utbildad Hundfrisör sedan 1980-talet med lagotto som specialitet sedan år 2000.

 Hemsida med fler pälstips: www.kennelbonebreakers.se

 Mejladress:karin.bonebreakers@gmail.com

 

 

 

Senaste kommentaren

11.02 | 07:19

Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar.

11.02 | 07:16

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!

11.02 | 07:11

Tack för det! En bra lagotto passar nog de flesta aktiva människor. De behöver jobba mycket med huvudet och nosen, men också att kunna koppla av.

07.02 | 13:29

Vilken trevlig sida , underbar film på den flygande lagotton. Är lagotton lämplig till en blivande pensionär? Mvh Annika

Dela den här sidan